Schapenvacht SALE! Klik hier

Hoe onderhoud en verzorg ik mijn schapenvacht?

Onderhoud Texelse schapenvacht

Een schapenvacht heeft van nature een zelfreinigende werking. Toch komt het natuurlijk voor dat uw vacht misschien vies of dof wordt tijdens het gebruik. We geven daarom graag advies om uw schapenvacht mooi en schoon te houden.


Kan ik mijn schapenvacht wassen?

Een schapenvacht kunt u het beste niet wassen. Door het wassen verwijdert u de natuurlijk aanwezige lanoline (wolvet) en wordt de huid van de vacht door het drogen hard en stug.

Toch uw schapenvacht wassen?

Schapenvacht laten stomen:

Het allerbeste is om uw schapenvacht met een speciale wol reinigingsmiddel te laten stomen.

Schapenvacht met de hand wassen:

Als u uw schapenvacht met de hand wast, dan kunt u dit het beste doen in koud water en met een speciaal wolwasmiddel.

Schapenvacht in de wasmachine wassen:

Als u toch besluit uw vacht in de wasmachine te wassen, dan doet u dit het beste op een wol wasprogramma met een speciaal wolwasmiddel. Heeft u geen wolprogramma? Was het dan op een kort programma van maximaal 30 graden.

Schapenvacht laten drogen:

Als uw vacht nat is, kunt u deze het beste uitschudden en zachtjes droog knijpen. Belangrijk is om uw vacht zo langzaam mogelijk te laten drogen, dus niet in de zon of droger. Hang u vacht in de badkamer te drogen en rek het lederen gedeelte tijdens het drogen regelmatig op. Houd er rekening mee dat het drogen lang kan duren.

 


Hoe houd ik mijn schapenvacht wel schoon?

Vlekken:

Vlekken kunnen het best met een vochtige doek schoongemaakt worden. Het is dan het beste om het leer niet nat te maken.

Luchten:

Verder kunt u uw vacht het beste even buiten laten luchten en dan het liefst tijdens een hoge luchtvochtigheid zoals mist maar geen regen. Ook kan het wonderen doen om uw vacht in de sneeuw te leggen.

Borstelen:

Er zijn speciale borstels en wolkammen beschikbaar om uw vacht te onderhouden. Hiermee geeft u de vacht weer een mooie structuur. Door een vervilte vacht te kammen of te borstelen, krijgt hij weer een mooie en zachte uitstraling.

Stofzuigen:

Net als een vloerkleed kunt u uw Texelse schapenvacht eens in de zoveel tijd stofzuigen. Hierdoor verwijdert u het vuil tussen de haren.

 


Mijn schapenvacht heeft een sterke geur

Door het looiproces, wat voornamelijk met natuurlijke producten gebeurd, kan een vacht in het begin wat sterk ruiken. Met name de medicinale vachten. Deze geur wordt door sommige mensen als onaangenaam ervaren. In dit geval kunt u de vacht het beste gewoon in gebruik nemen. De vacht gaat dan uiteindelijk de geur van de omgeving aannemen. Daarnaast kun je een vacht ook af en toe buiten laten luchten. Laat een vacht het liefst luchten bij een hoge luchtvochtigheid zoals mist, maar zeker niet in de regen.

De geur wordt altijd na een aantal weken vanzelf minder!


Wat doet wolvet / Lanoline

De lanoline die van nature in een schapenvacht zit, is eerder een soort was dan vet. Deze was heeft een vuilafstotende en bacterie werende functie. Door dit prachtige natuurproduct, houdt u vacht zich eigenlijk zelf schoon! Het wolvet heeft ook een helende werking voor uw huid en wordt vaak gebruikt in crèmes en zalven.

 


Wat is het verschil tussen een medicinale schapenvachten een gewone schapenvacht?

Medicinale vachten:

Medicinale schapenvachten of gezondheidsvachten, worden op een speciale manier gelooid, zijn korter geschoren en geler van kleur. Ze zijn bedoelt om te gebruiken voor medische doeleinden zoals doorliggen, gewrichtspijn en huidproblemen. Ook bevat een schapenvacht microben die bescherming bieden tegen longziekten en astma bij baby’s en kinderen.
Door het speciale ecologische looiproces is de vacht ook beter te reinigen. De vacht kan hierdoor gewassen worden maar doe dit evengoed zo min mogelijk.

Gewone schapenvachten:

Onze gewone schapenvachten worden ook natuurlijk gelooid en zijn bedoelt voor uw interieur. Een schapenvacht geeft een warme uitstraling en is zeer comfortabel op de bank, in uw stoel of buiten in de tuinstoelen. De vachten zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar!